Преузимање – Download

На овој страни можеш преузети разне фонтове. Зависи шта тражиш. Пронаћи ћеш неке старе фонтове које можеш слободно да користиш а који се односе на историју Србије и овог простора на ком живимо, пронаћи ћеш неке интересантне фонтове у делу ”Кад би свет знао ћирилицом би писао”, слободно користи, али те молим ако можеш потпиши извор фонта, овај сајт и словца. И наравно, можеш преузети личне фонтове који имају дозволу клијента за јавно коришћење, на првом месту ево можеш да користиш мој рукопис ако ти се свиђа немам ништа против 🙂 Страна је подељена на секције ради лакшег сналажења…


Na ovoj strani možeš preuzeti razne fontove. Zavisi šta tražiš. Pronaći ćeš neke stare fontove koje možeš slobodno da koristiš a koji se odnose na istoriju Srbije i ovog prostora na kom živimo, pronaći ćeš neke interesantne fontove u delu ”Kad bi svet znao ćirilicom bi pisao”, slobodno koristi, ali te molim ako možeš potpiši izvor fonta, ovaj sajt i slovca. I naravno, možeš preuzeti lične fontove koji imaju dozvolu klijenta za javno korišćenje, na prvom mestu evo možeš da koristiš moj rukopis ako ti se sviđa nemam ništa protiv 🙂 Strana je podeljena na sekcije radi lakšeg snalaženja…

Нека баш стара писма - Neka baš stara pisma

Сматра се да су хијероглифи прва фаза писма. Постојала је намера, бар у почетку, да се њима сликовито дочара предмет који је требало означити. После тога појавило се клинасто писмо, па сликовно и алфабетско. По свему судећи, најстарији облик писма није настао пре почетка другог миленијума пре наше ере. Међутим, после открића професора Пешића ова је теорија битно пољуљана: натписи на грнчарији пронађеној у Подунављу не само да су настали у петом миленијуму пре наше ере него је то писмо већ било алфабетско.


Smatra se da su hijeroglifi prva faza pisma. Postojala je namera, bar u početku, da se njima slikovito dočara predmet koji je trebalo označiti. Posle toga pojavilo se klinasto pismo, pa slikovno i alfabetsko. Po svemu sudeći, najstariji oblik pisma nije nastao pre početka drugog milenijuma pre naše ere. Međutim, posle otkrića profesora Pešića ova je teorija bitno poljuljana: natpisi na grnčariji pronađenoj u Podunavlju ne samo da su nastali u petom milenijumu pre naše ere nego je to pismo već bilo alfabetsko.

Буквар Лепенског Вира / Bukvar Lepenskog Vira

Лепенски знаци као основни елементи једног вида језика, прошавши кроз процес позиције места посматрања и позиције светлости, пролазе у ствари само кроз три операције: спајање, раздвајање и компоновање, без додавања нових елемената. На тај начин из тих операција ниче цео врт знакова посебних форми. Ако се изврши природни распоред тих знакова и сходно томе дода и њихова бројна вредност, сигурно је да ћемо добити један инструмент.


Lepenski znaci kao osnovni elementi jednog vida jezika, prošavši kroz proces pozicije mesta posmatranja i pozicije svetlosti, prolaze u stvari samo kroz tri operacije: spajanje, razdvajanje i komponovanje, bez dodavanja novih elemenata. Na taj način iz tih operacija niče ceo vrt znakova posebnih formi. Ako se izvrši prirodni raspored tih znakova i shodno tome doda i njihova brojna vrednost, sigurno je da ćemo dobiti jedan instrument.