O slovcima

Od rečenice: “Hej! A kako si ti pisao kada si bio mali?“, je i počela ova avantura sa Slovcima. Jer ja stvarno nisam mogao da mom detetu dam bilo kakav odgovor osim: “Nemam pojma, ne sećam se.” Izgubilo se sve što sam ikada napisao na papiru kao dete, jer prolazile su godine, bile poplave, selilo se, pravio se život. I na kraju, sve se izgubilo ili propalo ili se potopilo ili izbledelo. I onda sam se setio, pa ja umem da pravim fontove, to radim između ostalog, godinama. Zašto ne bih napravio fontove svojoj deci, pa kad njih budu pitala njihova deca: “A kako si ti pisao/la?”, oni lepo uzmu elektronsku spravu i otipkaju im svoja slovca iz detinjstva. Mogu da im napišu i knjigu kao da su mali i oni sami, mogu da im napišu pismo svojim malim rukopisom. Meni bi bilo divno da mi neko od moje dece za dvadeset godina pošalje neko pisamce, čestitku ili bilo šta sa oblikom slovca kakva su bila dok smo ih, kao roditelji,  učili da pišu po papirima sa olovkama i bojicama…


Deca super pišu, i obično kreću sa azbukom i ćirilicom. Meni je ovo najlepši način da im sačuvam pismo u digitalnom obliku. Ovaj sajt koristi kompletan ćirilično latinični Unicode font moje ćerke koji je napisala krajem 2023. godine u uzrastu između osme i devete godine života.
I mala (predškolska) deca odlično ispisuju slova kada prepisuju sa izvora. Iako nemaju izvedene grafomotoričke pokrete oni znaju da slože slova na svoje mesto.
Slovca ne prave ni uzrasnu ni slovnu diskriminaciju. Ako si tek počeo da pišeš ili pišeš latinicom ili ćirilicom, prebaci se u kuckajuću digitalnu formu.
Za sada možemo reći i da je veći procenat rukopisa koji prebacujemo u fontove na strani mlade populacije osnovaca. Malo je manji broj starijih koji zele da im se napravi font, ali to je mozda i zato što su nam sve snage usmerene na projekte koji se tiču osnovaca i osnovnih škola. Nemojte se zato ljutiti, ako si stariji a želiš svoj font, slobodno se javi! Isto važi i za odnose pravljenja ćiričice i latinice. Veći procenat je na strani ćirilice, a razlog je opet kod dece jer je njima prvo pismo ćirilica i azbuka. Ja bih najviše voleo kada bi svi hteli oba pisma i sve simbole, jer onda imate kompletnu tastaturu popunjeno vašim rukopisom, i možete da kucate i kopirate sve tekstove sa interneta i da ih imate u formi sopstvenog rukopisa.

 

DECA
STARIJI
ĆIRILICA
LATINICA
Sve u svemu, to je početak priče slovca za koja se nadamo da će napraviti neki uspeh u pravljenju, arhiviranju i čuvanju vaših rukopisa u obliku fontova, za neka buduća pokolenja i saznanja koliko smo bili pismeni u ovim našim vremenima. Neka oni klinci iz budućnosti daju svoj sud, a mi im pomozimo da imaju dovoljno materijala…