Kako do fonta – Korak po korak

Kako je zamišljeno, trebalo bi da je lako. Dakle: Napišeš, fotografišeš, pošalješ na email. Ali, kao i uvek postoje neka pravila koja treba ispoštovati. Pa da krenemo redom.
  1. Slovca prave štampane ili poluštampane fontove iz rukopisa! Za sada ne pravimo pisane fontove, jer oni zahtevaju drugačije povezivanje parova da bi realno izgledalo na ekranu dok kucaš. To je veoma zahtevan proces i za svaki font sve mora da se radi ručno, tako da za sada nemamo uslove da to izvedemo.
  2.  Koji tekst da napišeš? Ako možeš sam da smisliš tekst koji sadrži sva velika slova azbuke ili abecede, sva mala slova azbuke ili abecede onda možeš i tako. Ako te mrzi ili ne možeš da smišljaš, iskoristi neki od naših ponuđenih pangramskih tekstova na strani Pangrami, pa ih prepiši. Ako ni to ne možeš onda samo napiši sva velika i mala slova azbuke ili abecede, ili azbuke i abecede zajedno i brojeve obavezno.  Pored teksta treba da prepišeš i tabelu simbola koja se nalazi ispod ovog teksta, zato što je to jedini način da font bude kompletan i da možeš da kucaš tačku, zarez, uzvičnik, znak pitanja kao i sve ostale simbole na tastaturi.
  3.  Sada možeš da fotografišeš telefonom ili nekim aparatom i pošalješ na email ili viber ili instagram. Samo te molimo da probaš da pošalješ originalnu veličinu fotografije. Što veća fotografija to bolje.
  4.  Mi onda pravimo font, platiš kada ti javimo da je gotovo i onda ti pošaljemo.

Tabele karaktera koji su nam potrebni za pravljenje fonta:

 

Azbuka (Ćirilica)

Label 1Label 2Label 3Label 4Label 5
АаБбВвГгДд
ЂђЕеЖжЗзИи
ЈјКкЛлЉљМм
НнЊњОоПпРр
СсТтЋћУуФф
ХхЦцЧчЏџШш

Abeceda (Latinica)

Label 1Label 2Label 3Label 4Label 5
AaBbCcČčĆć
DdDždžĐđEeFf
GgHhIiJjKk
LlLjljMmNnNjnj
OoPpRrSsŠš
TtUuVvZzŽž

Napiši brojeve od 0 do 9 kako bi mogao da kucaš i zadatke ili nabrajaš razne stvari u tekstovima…

Label 1Label 2Label 3Label 4Label 5
01234
56789

Sada nam je potrebno da napišeš 4 preostala karaktera engleske abecede, ovo ti treba da možeeš da kucaš tekstove i na engleskom jeziku.

Label 1Label 2Label 3Label 4
XxQqWwYy

I poslednje što treba da napišeš jesu simboli, da tastatura i kucanje budu kompletni, i da svaki tekst koji pišeš ili kopiraš pa treba da zalepiš ne pravi probleme, već izgleda baš onako kako treba.

!"#$
%&@/
()\=
?*.,
-_'+
:;<>
[]^`
{}|~

Mali predlozi za pisanje po uzrastima.

Već smo radili neke fontove za razne uzrasne grupe kod dece, i na osnovu tog iskustva dajemo vam neke preporuke i predloge.

Mala deca uzrasta od 4 do 6 godina.

U ovom uzrastu obicno nemaju pojma sta je slovo i da čitaju. Nemaju tehniku pravilnog držanja olovke i izvedenu grafologiju. Ali, to ne znači da ne mogu da prepišu ćirilicu ili latinicu ako provedete pored njih 15 minuta i pokažete im kako. Na sledećoj fotografiji se nalazi ćirilični  zapis Feđe, i verovali ili ne, tu se stvarno nalazi svih 30 slova azbuke.

 

Predškolci i prvaci

Ovaj sajt koristi kompletan ćirilično latinični Unicode font moje ćerke koji je napisala krajem 2023. godine kada je pohađala drugi razred osnovne škole. Tada deca završavaju predmetno iz srpskog jezika učewe slova i mogu da dobiju kompletan lokalizovan latinično ćirilični font. Zato je najbolje da im izdiktirate neki tekst koji sadrži sva velika i mala slova ćirilice ili latinice, ili zajedno. Rukopis iz diktiranog teksta je mnogo originalniji nego prepisan, a i nama daje izbor karaktera koji je bolji za prebacivajne u slovolik. Ukoliko ne znaju još da pišu slova, onda primeni pravila za manju decu.

 

Odrasli

Obično već imaš izveden rukopis pa je svejedno kako ćeš da napišeš na papir pangram priču ili karaktere azbuke ili abecede, fotkaš i pošalješ. Ako si friško pismen, onda kao predškolac ili osnovac iz diktata najbolje, ako si tek savladao slova onda kao mala deca, polako, prepiši i pošalji.